Mengapa Mengambil Anak Yang Lebih Tua?

Berkongsi:

Saya ditinggalkan ketika saya berusia enam tahun. Ibu bapa saya meninggalkan saya di kawasan rehat lebuh raya. Aku menghabiskan enam tahun berikutnya di rumah anak yatim. Nama saya Alicia Abdullah. Saya adalah anak angkat dan gadis berusia 12 tahun paling bahagia! Hidup berubah ketika Ayah dan Ibu membawa saya pulang bersama mereka. Ini jauh lebih baik sekarang.

Di rumah, saya boleh berjalan ke dapur dan makan dan minum semua yang saya mahu dan menonton TV besar pada bila-bila masa. Ibu memasak bau mulut yang baik. Saya selalu lapar di rumah anak yatim dan terpaksa menunggu untuk makan dengan semua anak-anak.

Ketika Kak Siti kembali untuk cuti sekolah dia selalu senang melihat saya. Kami pergi ke pusat membeli-belah atau pawagam di mana kita makan popcorn. Kak Siti hanya setahun lebih tua dari saya dan saya benar-benar merasa kakak saya mencintai saya. Ayah dan Ibu mengatakan kita benar-benar terlihat seperti satu sama lain.

Ayah dan Ibu mendorong saya untuk melakukannya dengan baik di sekolah. Saya lulus PMR tetapi gred saya rendah. Di rumah anak yatim, kami belajar dalam kelompok besar. Saya selalu malu dan tidak yakin dan sedikit takut pada guru-guru saya. Ayah sekarang mengajar saya bahasa Inggeris sendiri dan saya menghadiri program matematik Kumon. Orang tua saya sendiri mengirim saya ke sekolah setiap hari.

Saya menangis kadang-kadang kerana saya begitu gembira dan diberkati dan saya menangis pada masa-masa lain apabila saya ingat bagaimana perkara-perkara buruk pernah menjadi. Saya masih ingat masa saya sedih dan takut menunggu ibu bapa (biologi) saya datang untuk mendapatkan saya dari warong mereka telah meninggalkan saya. Saya mengembara kira-kira sehingga Jabatan Kebajikan Masyarakat tiba.

Saya ingin percaya orang tua saya meninggalkan saya dengan harapan bahwa seseorang yang lebih mampu akan mengurus saya. Tapi apakah mereka benar-benar berpikir itu? Apakah aku seorang gadis yang buruk... atau mereka tidak mencintai saya?

Sekarang impian saya kebanyakannya baik ... tapi kadang-kadang aku bertanya-tanya tentang Aisha kembali ke rumah anak yatim. Apakah dia, seperti saya, mendapatkan orang tua yang mencintai?

Lebih Banyak Cerita

Menetas Bayi

Sejarah Menetas Bayi

Pernah bertanya-tanya bagaimana ide menetas bayi muncul? Ini adalah sejarah menetas bayi.

Kesedaran Seksual, Kesedaran

Hak dan Tanggungjawab Kesihatan Seksual

Seksualiti adalah pengalaman manusia yang normal. Walau bagaimanapun, adalah tanggungjawab kita sendiri untuk mempunyai sempadan dan menghormati satu sama lain.

Penggunaan

Cerita Pengangkatan

Sebuah perspektif dari salah satu orang tua angkat kami.

- "Ini adalah cinta pada pandangan pertama"

Pengangkatan, Deinstitusialisasi

Mengapa Mengambil Anak Yang Lebih Tua?

Baca tentang salah satu daripada banyak cerita kanak-kanak di institusi.

- "Hidup berubah ketika Ayah dan Ibu membawa saya pulang bersama mereka. Ini jauh lebih baik sekarang."

    Borang Sumbangan

    Terima kasih atas kebaikan anda. Sumbangan anda akan memastikan kesan positif terhadap kehidupan kanak-kanak dan orang muda di Malaysia.

    Bagaimana anda ingin menderma?