Allahyarham Dato' Adnan Mohd Tahir

Allahyarham Dato' Adnan Mohd Tahir mengasaskan OrphanCare pada tahun 2008 dan merupakan presiden pertamanya.

Beliau terkenal di Kuala Lumpur kerana memperjuangkan golongan yang kurang bernasib baik dan berusaha untuk memperbaiki kehidupan orang lain. Dato' Adnan adalah pengasas dan Pengerusi Viva Palestina Malaysia, sebuah NGO yang memperjuangkan punca rakyat Palestin dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Institut Khalifah yang mengajar prinsip-prinsip Islam di sekolah-sekolah.

Dato' Adnan merupakan pengurus projek khas nestle Malaysia. Kemudian, sebagai pengurus besar MAC Food Services beliau oversaw pembuatan dan pengedaran ke cawangan McDonald's di Asia Tenggara. Pada tahun 1995, beliau menyertai ACPI Engineering Sdn Bhd sebagai pengurus besar di mana, antara lain, beliau mengatasi pembinaan bumbung keluli kompleks stadium Bukit Jalil. Dato' Adnan adalah seorang jurutera dari Nottingham University dan mempunyai MBA dari IMD Lausanne, Switzerland.

Dato' Adnan dan isteri Datin Elya menghantar mesej kepada rakan-rakan untuk mengukur minat untuk mengambil anak-anak yatim piatu dari Aceh selepas tsunami 2004. Sambutan luar biasa meyakinkan pasangan itu bahawa terdapat rumah yang baik di Malaysia untuk mana-mana kanak-kanak yang memerlukannya. Apabila cerita-cerita mengenai bayi ditinggalkan di tempat-tempat yang tidak difikirkan seperti tempat pembuangan sampah, semak dan tandas awam Dato' Adnan merasakan cara untuk menangani krisis ini. Dia menubuhkan OrphanCare dengan sekumpulan rakan.

Menetas bayi pertama di Malaysia untuk menyokong wanita muda yang berurusan dengan kehamilan yang tidak dirancang dibuka di Petaling Jaya pada Mei 2010.

Berikutan pemergian Dato' Adnan pada tahun 2011 OrphanCare berkembang menjadi Yayasan yang memperjuangkan deinstitusialisation (DI)- menghidupkan semula kanak-kanak yang dibesarkan di institusi kembali ke dalam jagaan ibu bapa, keluarga besar dan masyarakat secara amnya.

Borang Sumbangan

Terima kasih atas kebaikan anda. Sumbangan anda akan memastikan kesan positif terhadap kehidupan kanak-kanak dan orang muda di Malaysia.

Bagaimana anda ingin menderma?