Penggunaan

Kami membantu pasangan di Malaysia untuk mengemudi proses pengangkatan Malaysia. Kami bersama anda dari awal hingga akhir.

Kami melakukan yang terbaik untuk

Memastikan setiap pengangkatan dilaksanakan demi kepentingan kanak-kanak.

Utamakan sokongan untuk triad anak angkat: anak, ibu kandung dan keluarga angkat

Mencegah penculikan, eksploitasi, penjualan atau pemerdagangan kanak-kanak

Jenis-Jenis Pengangkatan

Angkat bayi
(kurang daripada 2 tahun)

OrphanCare mengendalikan menetas bayi dan memudahkan anak angkat untuk bayi yang ibu kandung dan ibu bapanya telah memilih anak angkat.

Mengamalkan kanak-kanak yang lebih tua
(2-18 tahun)

Kanak-kanak yang lebih tua memerlukan kasih sayang, penjagaan, perhatian dan keluarga dengan segera. Kami menggesa rakyat Malaysia untuk mengambil anak-anak yang lebih tua, walaupun sepasang adik-beradik.

Angkat anak berkeperluan khas

Banyak keperluan khas kanak-kanak akan berkembang maju dalam menjaga keluarga yang penyayang. Mengambil anak angkat dengan keperluan khas boleh menjadi sangat bermanfaat dan memuaskan.

Langkah-langkah untuk mengambil anak angkat

Adakah anda berfikir untuk mengambil anak angkat di Malaysia? Terdapat beberapa langkah untuk diikuti tetapi bimbang tidak; proses pengangkatan adalah mudah dan tidak rumit seperti yang anda fikirkan.

Mengambil kanak-kanak boleh menjadi pengalaman yang sangat memperkaya dan Orphancare menjemput keluarga dari semua kumpulan etnik dan latar belakang.

Berikut adalah beberapa soalan yang perlu ditanyakan sama ada pengangkatan sesuai untukanda:

 • Mengapa anda ingin menerima pakai?
 • Bolehkah anda mengutamakan keperluan anak anda?
 • Adakah anda mempunyai tempat untuk dia di rumah anda?
 • Adakah anda bersedia untuk membantu dia mendapatkan lebih trauma fizikal dan emosi?
 • Bolehkah anda menyediakan jaminan kewangan untuk kanak-kanak itu?
 • Adakah anda mempunyai orang untuk pergi untuk mendapatkan nasihat, bantuan dan sokongan?

 

Katakan anda dengan yakin menjawab semua soalan-soalan ini secara positif, hebat!

Kanak-kanak boleh didapati untuk julat pengangkatan dalam umur dan latar belakang. Mereka yang paling memerlukan keluarga adalah kanak-kanak yang lebih tua (2 - 18 tahun) dan kanak-kanak dengan keperluan khas. Kanak-kanak yang lebih tua ditinggalkan di institusi sehingga umur 18 tahun, di mana mereka perlu pergi.

Perkhidmatan anak angkat OrphanCare menguruskan pengambilan anak angkat yang lebih tua, keperluan khas kanak-kanak dan bayi yang datang melalui penetasan bayi, rumah anak yatim dan kemudahan penjagaan lain.

Mengambil bayi (kurang daripada 2 tahun)
OrphanCare mengendalikan menetas bayi dan memudahkan anak angkat untuk bayi yang ibu kandung dan ibu bapanya telah memilih anak angkat.

Mengambil anak angkat yang lebih tua (2-18 tahun)
Kanak-kanak yang lebih tua memerlukan kasih sayang, penjagaan, perhatian dan keluarga dengan segera. Kami menggesa rakyat Malaysia untuk mengambil anak-anak yang lebih tua, walaupun sepasang adik-beradik.

Angkat anak berkeperluan khas
Banyak keperluan khas kanak-kanak akan berkembang maju dalam menjaga keluarga yang penyayang. Mengambil anak angkat dengan keperluan khas boleh menjadi sangat bermanfaat dan memuaskan.

Seterusnya, kami perlu melihat sama ada anda layak untuk menerima pakai. Penerima boleh dari mana-mana lapisan masyarakat atau latar belakang. Kami mencari orang yang mempunyai kemahiran dan latar belakang yang berbeza tanpa mengira jantina, agama, etnik atau status perkahwinan.

Malangnya, OrphanCare tidak menyediakan perkhidmatan pemudah cara kepada penduduk yang tinggal di Malaysia Timur (Sabah, Sarawak dan Labuan). Ini kerana undang-undang pengangkatan Malaysia Timur berbeza dengan undang-undang pengangkatan Semenanjung Malaysia. Tetapi, perlu diingat, jika anda seorang warganegara Dari Malaysia Timur tetapi kini tinggal di Semenanjung Malaysia, anda mungkin layak untuk menerima pakai. Sila rujuk jadual di bawah untuk maklumat lanjut mengenai kriteria.

OrphanCare tidak menyediakan perkhidmatan penerimaan antarabangsa. Ini termasuk mengambil anak angkat dari negara lain atau pasangan bukan tempatan yang tidak mempunyai kewarganegaraan Malaysia yang ingin dijadikan anak angkat.

Kriteria set ini berbeza jika anda berminat untuk mengambil bayi, kanak-kanak yang lebih tua atau kanak-kanak dengan keperluan khas. Ia juga berbeza jika anda adalah pasangan suami isteri atau bujang. Pemohon yang boleh dianggap sebagai ibu bapa angkat yang sesuai jika:

Anda mengambil bayi (kurang dari 2 tahun)

 • Anda berumur di bawah 45 tahun
 • Berkahwin selama sekurang-kurangnya 5 tahun dan tanpa anak dan/atau berkahwin kurang daripada 5 tahun dan telah membuktikan isu kesuburan
 • Mempunyai laporan daripada pakar kesuburan
 • Adakah warganegara Malaysia, atau pemastautin tetap (PR) berkahwin dengan warganegara Malaysia
 • Tinggal dan tinggal di Semenanjung Malaysia
 • Kecergasan fizikal dan mental
 • Tidak mempunyai rekod jenayah
 • Tinggal di kawasan kejiranan yang selamat
 • Mempunyai gabungan pendapatan sekurang-kurangnya RM5,000 sebulan

 

Anda adalah pasangan suami isteri di bawah 60 tahun

 • Anda adalah pasangan suami isteri di bawah 60 tahun
 • Seorang wanita di bawah 60 tahun
 • Adakah warganegara Malaysia, atau pemastautin tetap (PR) berkahwin dengan warganegara Malaysia
 • Kecergasan fizikal dan mental
 • Tidak mempunyai rekod jenayah
 • Tinggal di kawasan kejiranan yang selamat
 • Mempunyai gabungan pendapatan sekurang-kurangnya RM5,000 sebulan

 

Untuk mempercepat proses, anda juga boleh mengambil soalan kelayakan ini di bawah yang disembuhkan oleh OrphanCare yang akan menentukan sama ada anda layak atau tidak. Jika anda telah lulus kuiz kelayakan ini, pasukan penerimaan OrphanCare akan dimaklumkan secara automatik dan anda akan dapat memulakan perjalanan penerimaan anda dengan lancar.

Tahniah! Anda telah lulus semua syarat kelayakan untuk diterima pakai!

Apa seterusnya? Anda akan diarahkan ke halaman pembayaran untuk membayar yuran pendaftaran tanpa pulangan wang sebanyak RM50. Di mana, pasukan OrphanCare Adoption akan dimaklumkan secara automatik dan akan kembali kepada anda melalui e-mel dengan borang pendaftaran anak angkat, soal selidik terperinci dan senarai dokumen yang diperlukan untuk anda bersedia.

Selepas borang lengkap diisi, anda akan ditemuramah oleh pasukan OrphanCare.

Temu bual ini akan dilakukan secara bersemuka untuk memproses kelayakan anda dengan lebih lanjut, kerana kepentingan terbaik kami adalah sentiasa kanak-kanak. Kami ingin memastikan bahawa kanak-kanak yang diangkat akan mempunyai kasih sayang dan penjagaan yang terbaik untuk keluarga yang mereka layak. Anda juga boleh bertanyakan beberapa soalan mengenai proses pengangkatan, di mana kami akan membimbing anda melalui proses tersebut mengikut garis panduan pengangkatan yang diluluskan oleh JKM. Ambil perhatian bahawa kami bukan agensi pengangkatan, tetapi kami membantu memudahkan pengangkatan dan menjadikan proses lebih lancar untuk anda dan kanak-kanak.

Selepas itu, anda dan pasangan anda perlu menghadiri dan melengkapkan bengkel latihan pra-angkat wajib satu hari yang akan dianjurkan oleh OrphanCare.

Dalam bengkel ini, kami akan membantu menguruskan jangkaan dan anda boleh berhubung dengan ibu bapa angkat lain yang berpotensi yang mungkin berakhir sebagai rakan sokongan anda pada masa akan datang untuk terus berhubung dan berkongsi pengalaman dengannya.

Selepas proses temuduga, salah seorang pekerja sosial kami akan datang dan melawat rumah anda untuk pemeriksaan rumah pra-penerimaan. Ini adalah untuk kami memastikan bahawa bayi atau kanak-kanak yang anda angkat akan berada dalam persekitaran yang selamat apabila mereka membesar. Perhatikan bahawa akan ada beberapa lagi pemeriksaan rumah selepas penerimaan dalam jangka masa 2 tahun.

Anda kini telah berjaya menyelesaikan semua keperluan yang diperlukan untuk menjadi ibu bapa angkat.

Seterusnya, nama anda akan dimasukkan ke dalam senarai menunggu sehingga terdapat bayi atau kanak-kanak yang akan diterima pakai. Anda akan dihubungi dan dikemaskini sebaik sahaja kami memadankan anda dengan bayi. Dengan ini, kami ingin mengambil perhatian bahawa ibu bapa angkat juga akan bertanggungjawab terhadap kos yang diperlukan untuk yuran hospital untuk kanak-kanak dan yuran kemasukan ibu kandung.

Walau bagaimanapun, jika anda berminat untuk mengambil anak yang lebih tua, senarai menunggu akan berbeza. Kosnya juga berbeza.

Akhirnya, langkah terakhir proses pengangkatan adalah memuktamadkan pengangkatan, yang pada dasarnya merupakan prosiding undang-undang di mana ibu bapa angkat akan diberikan hak penjagaan undang-undang ke atas kanak-kanak. Pasukan OrphanCare akan membimbing anda melalui proses ini. Selepas proses undang-undang selesai, ibu bapa angkat akhirnya dapat membawa anak mereka pulang. Dan jangan risau, untuk dua tahun pertama pengangkatan, pekerja sosial OrphanCare akan memastikan sokongan selepas pengangkatan untuk menjejaki dan membantu anda melalui tempoh penyesuaian.

Penerimaan sememangnya pengalaman yang mengubah kehidupan yang mempunyai kesan yang luar biasa kepada semua orang dalam proses ini. Kami benar-benar menghargai niat indah anda untuk mengadopsi dan membantu menyelamatkan anak-anak dan memberi mereka kesempatan untuk menjalani kehidupan mereka dengan cinta dan perawatan keluarga yang mereka layak.

Semoga Anda sebuah perjalanan pengangkatan yang luar biasa dan menyenangkan.

Adakah Saya Layak?

Penilaian mudah ini, yang disembuhkan oleh OrphanCare, akan menentukan kelayakan anda mengikut terma dan kriteria JKM dan OrphanCare. Jika anda telah lulus penilaian kelayakan ini dan telah membuat pembayaran pendaftaran, pasukan anak angkat OrphanCare akan dimaklumkan secara automatik dan anda akan dapat memulakan perjalanan pengangkatan anda dengan lancar.

Nota: Yuran pendaftaran ialah RM50. Salinan laporan kesuburan anda yang lembut dalam PDF atau DOCX adalah pilihan untuk ujian kelayakan ini. Jika anda tidak mempunyai laporan kesuburan bercetak semasa proses permohonan rasmi.

Cerita Pengangkatan

Kisah-kisah angkat sentiasa kuat dan menyayat hati untuk mendengar dan membaca. Pengangkatan telah memberikan begitu banyak kesan dalam kehidupan ibu bapa dan anak-anak yang terlibat. Ini hanyalah beberapa cerita yang telah memberi kesan kepada kami begitu banyak di OrphanCare.