Sejarah Menetas Bayi

Berkongsi:
Kongsi di facebook
Kongsi di linkedin
Kongsi di twitter

Menetas bayi adalah tempat di mana orang, biasanya ibu kandung, dapat dengan aman dan tanpa nama meninggalkan bayi mereka, biasanya bayi yang baru lahir. Konsep ini boleh bertarikh kembali ke Zaman Pertengahan apabila ia dikenali sebagai roda pengasas; silinder yang tegak di dinding luar bangunan, semacam pintu berputar. Bayi-bayi yang ditinggalkan di roda ini disebut sebagai anak. Konsep ini pada mulanya diperkenalkan sebagai "ruota degli espoti" di Rumah Sakit Marseilles di Prancis pada tahun 1188.

Roda pengasas, atau ruota, diperkenalkan di Itali pada tahun 1198 oleh Pope Innocent III kerana dia tertekan dengan jumlah bayi yang ditemui lemas di Sungai Tiber. Dengan roda pengasas yang dipasang di gereja dan hospital, wanita boleh meninggalkan bayi mereka yang tidak diingini di sana untuk dijaga. 

Amalan ini kemudiannya diterima pakai di seluruh Eropah. Di Jerman, roda pendiri(Drehladen) pertama kali ditempatkan di dinding panti asuhan pada tahun 1709. Walau bagaimanapun, ia hanya berlangsung selama lima tahun kerana rumah anak yatim tidak mampu dari segi kewangan untuk menjaga jumlah bayi yang semakin meningkat. 

Rumah pengasas pertama telah diinstitusikan di Paris oleh Bapa Vincent de Paul, seorang Paderi Katolik Rom pada tahun 1638, dan dengan itu, roda pengasas(lawatan d'abandon, roda pengabaian), yang telah disahkan pada tahun 1811. Bilangan bayi yang ditinggalkan juga melonjak dan pada tahun 1863, Perancis menggantikan roda pengasas dengan pejabat kemasukan sebagai tempat di mana ibu dapat melepaskan bayi mereka dengan selamat. Ia telah dimansuhkan pada tahun 1904, dan sehingga hari ini, dasar mereka membolehkan wanita melahirkan di hospital dan meninggalkan bayi mereka di sana tanpa nama. 

Di Ireland, pengasas dibesarkan di rumah anak yatim yang dibiayai oleh Cukai Miskin, dengan roda pengasas pertama dipasang di Hospital Pengasas dan Rumah Kerja pada tahun 1730. Walau bagaimanapun, ia dihentikan pada tahun 1826 apabila hospital ditutup kerana kematian kanak-kanak yang tinggi di sana.

Rumah pertama untuk pengasas di London telah diinstitusikan pada tahun 1741, dan bayi-bayi juga dibesarkan di rumah anak yatim yang disubsidi oleh Cukai Miskin. Roda - roda ini juga didirikan di negeri - negeri lain termasuk Vatikan City, Brasil, dan Portugal.

Roda pengasas ini dihentikan pada akhir abadke-19. Bentuk moden menetas bayi muncul pada tahun 1950-an dan sehingga hari ini, menetas bayi boleh didapati di kebanyakan negara termasuk Australia, Kanada, Hungary, India, Rusia, Belanda, dan Switzerland.

Di Austria, menetas bayi pertama diperkenalkan di Wina pada tahun 2000. Walau bagaimanapun, penggunaannya telah melebihi jumlah kerana undang-undang telah memberi hak kepada wanita untuk melahirkan tanpa nama di hospital sejak tahun 2001.

Di Belgium, menetas bayi pertama, Babyschuif, telah ditubuhkan di Antwerp oleh persatuan Moedors voor Moerders (Ibu untuk Ibu) pada tahun 2000, dan ia kekal sebagai satu-satunya menetas bayi di Belgium.

Menetas bayi pertama di Republik Czech telah ditubuhkan pada tahun 2005, dan antara penubuhan pertama sehingga 2020, 78 "Babybox" dipasang, menyelamatkan sejumlah 214 kanak-kanak.

Menetas bayi digunakan lagi di Jerman pada tahun 2000. Terdapat lebih daripada 90"Babyklappe" di Jerman pada tahun 2013, dan jumlah semasa tidak diketahui. Selepas 8 minggu ditinggalkan di kemudahan itu, kebajikan belia mesti dipanggil. Lebih dekat ke rumah, Jepun membuka menetas bayi pertamanya "Konotori no Yurikago", atau "Storks'Cradle" di Hospital Jikei pada tahun 2006. Konsep ini diterima pakai selepas Taiji Hasuda, yang kemudian menjadi Pengerusi hospital pada tahun 2013, pergi ke Jerman dan memerhatikan "Babyklappe" mereka. Biasanya, bayi yang diselamatkan dibesarkan di tempat perlindungan bayi sehingga usia 3 tahun, di mana amalan, mereka akan dibawa masuk oleh ibu bapa atau ibu bapa angkat mereka yang sebenar pada masa itu.

Di Malaysia, menetas bayi pertama telah dilancarkan oleh OrphanCare Foundation pada tahun 2010. Pada masa ini, terdapat 3 menetas bayi yang dikendalikan oleh yayasan, 8 menetas bayi dengan kerjasama Hospital KPJ di seluruh negara, dan 1 menetas bayi dengan kerjasama Hospital An-Nur di Bangi. Sehingga kini, OrphanCare telah menyelamatkan 450 bayi melalui menetas bayinya.

Konsep menetas bayi telah dimulakan selama berabad-abad. Sama ada roda pengasas, tong bayi, menetas bayi, atau nama lain yang diberikan, objektifnya selalu sama - untuk menyelamatkan nyawa yang tidak bersalah ini daripada ditinggalkan di tempat yang tidak selamat yang boleh menyebabkan bayi dicederakan, atau yang paling teruk dibiarkan mati. Walaupun alternatif ini mungkin tidak sepenuhnya menghalang kes-kes pengabaian bayi, ia bagaimanapun memberi peluang kepada orang-orang yang diselamatkan, dan cukup untuk mengatakan, satu bayi yang diselamatkan adalah satu kehilangan nyawa yang kurang.

Oleh Nuurain Mohd Kharir

Sumber dan Rujukan:

2021, Bayi menetas untuk mengurangkan kes pembuangan bayi di Malaysia, https://orphancare.org.my/baby-hatches-to-reduce-baby-dumping-cases-in-malaysia/

Harvey, I., 2017, "Foundling Wheels" direka untuk menyediakan cara yang selamat untuk meninggalkan bayi yang tidak diingini, https://www.thevintagenews.com/2017/05/09/foundling-wheels-were-designed-to-provide-a-safe-way-to-abandon-unwanted-babies/

Paolilo, P., Di Palma, F., & Picone,S., 2018, "Menetas bayi" dari sejarah ke milenium ketiga, https://jpnim.com/index.php/jpnim/article/view/090124

Cochrane, J., &Goh, L.M., 2013, Bayi terbiar: 'baby hatch' Malaysia, https://bettercarenetwork.org/sites/default/files/Abandoned%20Babies%20-%20The%20Malaysian%20Baby%20Hatch.pdf

2013, 'Stork's Cradle' - tempat yang selamat untuk bayi yang baru lahir yang tidak diingini, https://www.ucanews.com/news/storks-cradle-a-safe-haven-for-unwanted-newborns/67251#

Lebih Banyak Cerita

Menetas Bayi

Sejarah Menetas Bayi

Pernah bertanya-tanya bagaimana ide menetas bayi muncul? Ini adalah sejarah menetas bayi.

Kesedaran Seksual, Kesedaran

Hak dan Tanggungjawab Kesihatan Seksual

Seksualiti adalah pengalaman manusia yang normal. Walau bagaimanapun, adalah tanggungjawab kita sendiri untuk mempunyai sempadan dan menghormati satu sama lain.

Penggunaan

Cerita Pengangkatan

Sebuah perspektif dari salah satu orang tua angkat kami.

- "Ini adalah cinta pada pandangan pertama"

Pengangkatan, Deinstitusialisasi

Mengapa Mengambil Anak Yang Lebih Tua?

Baca tentang salah satu daripada banyak cerita kanak-kanak di institusi.

- "Hidup berubah ketika Ayah dan Ibu membawa saya pulang bersama mereka. Ini jauh lebih baik sekarang."

    Borang Sumbangan

    Terima kasih atas kebaikan anda. Sumbangan anda akan memastikan kesan positif terhadap kehidupan kanak-kanak dan orang muda di Malaysia.

    Bagaimana anda ingin menderma?