Penetasan bayi untuk mengurangkan kes pembuangan bayi di Malaysia

Berkongsi:
Kongsi di facebook
Kongsi di linkedin
Kongsi di twitter

Statistik terkini pembuangan bayi di Malaysia – Sumber: Grafik TheStar

Sehingga tahun 2021, kes pembuangan bayi masih berleluasa di masyarakat Asia Tenggara, Malaysia adalah yang tertinggi dalam peratusan tersebut. Statistik menunjukkan purata 100 bayi ditinggalkan setiap tahun di Malaysia. 

Kebanyakan bayi ini dibuang ke dalam tong sampah, dengan 70% didapati tidak bernyawa kerana ia disumbat ke dalam tandas, selepas kemungkinan cuba membuangnya, dibuang ke dalam longkang, atau dibakar di luar pengiktirafan. Secara purata, hanya 30% daripada bayi yang cukup bernasib baik untuk diselamatkan dan mempunyai peluang untuk hidup. Pembuangan bayi adalah satu jenayah, tetapi meletakkan bayi anda dalam menetas bayi bukanlah satu jenayah, dan ia boleh membantu menyelamatkan nyawa dan memberi peluang kepada bayi untuk hidup.

OrphanCare adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang bersedia untuk membantu wanita dengan kehamilan yang tidak dirancang untuk membantu mengurangkan kes pembuangan bayi ini dengan inisiatif Baby Hatch mereka.  

Apa itu Baby Hatch?

Menetas bayi adalah tempat yang selamat untuk bayi dan atau bayi yang baru lahir yang ibu kandung atau ibu bapanya boleh menurunkan mereka dan yakin bayi akan selamat dan diberi penjagaan yang betul. Ibu-ibu kandung atau ibu bapa telah memutuskan bahawa mereka tidak berada dalam kedudukan untuk menjaga bayi.

Ramai juga berpendapat bahawa mempunyai lebih banyak penetasan bayi boleh menggalakkan lebih banyak tindakan aktiviti seksual dengan belia, tetapi itu jauh dari kes itu. Apabila belia tidak mempunyai pendidikan kesihatan reproduktif, hamil dan menetas bayi adalah perkara terakhir yang akan terlindung di fikiran mereka. Menetas bayi hanya akan terfikir pada saat-saat terakhir selepas mengetahui mereka hamil. Itulah sebabnya penetasan bayi diperlukan, kerana menetas menyediakan tempat yang selamat untuk ibu-ibu atau ibu bapa meninggalkan bayi mereka, mengetahui bayi akan menerima cinta dan penjagaan keluarga angkat. Ia juga menghalang bayi yang tidak dirancang daripada ditinggalkan atau dibuang ke dalam persekitaran yang tidak selamat.

Bagaimana Baby Hatch berfungsi?

Langkah 1: Buka pintu menetas bayi

Langkah 2: Letakkan bayi perlahan-lahan ke katil

Langkah 3: Isikan dan tandatangan borang persetujuan untuk meletakkan bayi untuk diangkat.

Langkah 4: Letakkan borang yang ditandatangani dan sijil perubatan/kelahiran bayi di dalam kotak yang disediakan.

Langkah 5: Tutup pintu.

Jangan risau. Menetas mempunyai CCTV 24 jam di dalam, yang tidak akan mengenal pasti ibu, tetapi berada di sana untuk memberi amaran kepada penjaga apabila bayi ditinggalkan dalam menetas. Sebaik sahaja bayi berada di dalam menetas dan pintu menetas ditutup, ia akan dikunci dari luar untuk memastikan bayi selamat dari mana-mana penceroboh atau haiwan. Beberapa minit privasi akan diberikan kepada ibu kandung sebelum pengasuh mengambil bayi untuk memberinya penjagaan yang betul. Sekiranya ibu mengubah fikirannya, terdapat interkom di sebelah menetas di mana ibu boleh bercakap dengan penjaga atau orang yang bertanggungjawab dan pengaturan yang diperlukan akan dibuat. 

Lokasi Penetasan Bayi & Talian Sokongan

Adakah anda hamil &dan dalam krisis? Sila ambil perhatian bahawa anda boleh menghubungi talian sokongan 24 jam OrphanCare:

 1. Petaling Jaya – 010 283 0528
 2. Johor Bahru – 019 726 2368
 3. Sungai Petani – 04 442 3900

Anda juga mempunyai pilihan untuk memastikan bayi anda selamat dan diberi penjagaan yang betul jika anda membawa bayi anda ke anak bayi yang dibuka 24/7. Penetasan bayi boleh didapati di tiga alamat OrphanCare dan beberapa Hospital Pakar KPJ mulai April 2021:

 1. Anak Jas selangor menetas
 • No. 54, Jalan 5/60, Bukit Gasing, 46000 Petaling Jaya, Selangor
 1. Penetasan Bayi Johor
 • 46, Jalan Bakar Batu Taman Sentosa 80150 Johor Bahru
 1. Menetas Bayi Kedah
 • 4400 Lorong Serampang 2/1 Taman Ria Jaya, Sungai Petani 08000 Kedah Darul Aman
 1. Hospital Pakar KPJ Damansara
 • 119, Jalan SS20/10, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya
 1. Hospital Pakar KPJ Johor
 • 39-B, Jalan Abdul Samad, 80100, Johor
 1. Hospital Pakar KPJ Ipoh
 • 26, Jalan Raja Di Hilir, 30350, Ipoh
 1. Hospital Pakar KPJ Tawakkal
 • No.1, Jalan Pahang Barat, 53000 Kuala Lumpur
 1. Hospital Pakar KPJ Seremban
 • Lot 6219 & 6200, Jalan Toman 1, Kemayan Square, 70200, Seremban, Negeri Sembilan
 1. Hospital Pakar KPJ Pulau Pinang
 • 570, Jalan Perda Utama, Bandar Perda, 14000, Bukit Mertajam, Seberang Perai, Pulau Pinang
 1. Hospital Pakar KPJ Perdana
 • Pt 37, 600 Jalan Bayam, 15200, Kota Bharu, Kelantan

Ingat, pembuangan bayi adalah jenayah. Tetapi, meletakkan bayi anda dalam menetas bayi BUKAN jenayah. Anda bukan sahaja akan menyelamatkan nyawa tetapi anda juga akan memberi bayi peluang untuk berkembang dengan cinta dan penjagaan yang dia layak.

Lebih Banyak Cerita

Menetas Bayi

Sejarah Menetas Bayi

Pernah bertanya-tanya bagaimana ide menetas bayi muncul? Ini adalah sejarah menetas bayi.

Kesedaran Seksual, Kesedaran

Hak dan Tanggungjawab Kesihatan Seksual

Seksualiti adalah pengalaman manusia yang normal. Walau bagaimanapun, adalah tanggungjawab kita sendiri untuk mempunyai sempadan dan menghormati satu sama lain.

Penggunaan

Cerita Pengangkatan

Sebuah perspektif dari salah satu orang tua angkat kami.

- "Ini adalah cinta pada pandangan pertama"

Pengangkatan, Deinstitusialisasi

Mengapa Mengambil Anak Yang Lebih Tua?

Baca tentang salah satu daripada banyak cerita kanak-kanak di institusi.

- "Hidup berubah ketika Ayah dan Ibu membawa saya pulang bersama mereka. Ini jauh lebih baik sekarang."

  Borang Sumbangan

  Terima kasih atas kebaikan anda. Sumbangan anda akan memastikan kesan positif terhadap kehidupan kanak-kanak dan orang muda di Malaysia.

  Bagaimana anda ingin menderma?