Kami percaya tidak ada anak yang harus ditinggalkan atau dinafikan cinta dan perawatan keluarga.

OCPJ-Group-Potret-22

Wawasan Kami

Suatu hari kita tidak perlu OrphanCare. Tidak akan ada lagi bayi yang ditinggalkan dan tidak ada anak yang ditempatkan di institusi.

Misi Kami

Memberi anak-anak berinstitusi dan bayi terbengkalai di Malaysia kasih sayang, penjagaan dan keselamatan sesebuah keluarga

Setiap Kanak-kanak Memerlukan Keluarga

OrphanCare adalah asas bukan keuntungan yang berusaha untuk memberi kanak-kanak berinstitusi dan tidak terancam, berisiko, bayi yang baru lahir kegembiraan berkembang dalam penjagaan keluarga yang penyayang mengikut garis tag kami: Setiap Kanak-kanak Memerlukan Keluarga.

Mengapa kita melakukan ini

Kami ingin anak-anak keluar dari institusi dan dijaga oleh keluarga. Visi ini mendorong OrphanCare. Kami percaya kanak-kanak mempunyai hak untuk mencintai, keselamatan, tempat perlindungan, kesihatan dan pendidikan seperti yang termaktub dalam Akta Kanak-Kanak Malaysia (Pindaan) 2016 dan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak Kanak-Kanak (UNCRC). Kerosakan yang disebabkan oleh institusi membuat kita bersemangat tentang misi kita.

Cerita Pengasas

Allahyarham Dato' Adnan Mohd Tahir mengasaskan OrphanCare pada tahun 2008 dan merupakan presiden pertamanya.

Dato' Adnan dan isteri Datin Elya menghantar mesej kepada rakan-rakan untuk mengukur minat untuk mengambil anak-anak yatim piatu dari Aceh selepas tsunami 2004. Sambutan luar biasa meyakinkan pasangan itu bahawa terdapat rumah yang baik di Malaysia untuk mana-mana kanak-kanak yang memerlukannya. Apabila cerita-cerita mengenai bayi ditinggalkan di tempat-tempat yang tidak difikirkan seperti tempat pembuangan sampah, semak dan tandas awam Dato' Adnan merasakan cara untuk menangani krisis ini. Dia menubuhkan OrphanCare dengan sekumpulan rakan.

Menetas bayi pertama di Malaysia untuk menyokong wanita muda yang berurusan dengan kehamilan yang tidak dirancang dibuka di Petaling Jaya pada Mei 2010.

Berikutan pemergian Dato' Adnan pada tahun 2011, OrphanCare berkembang menjadi Yayasan yang memperjuangkan deinstitusialisation (DI)- menghidupkan semula kanak-kanak yang dibesarkan di institusi kembali ke dalam jagaan ibu bapa, keluarga besar dan masyarakat secara amnya.

Matlamat Kami

Kesedaran

Wujudkan kesedaran tentang kesan negatif kanak-kanak yang membesar di institusi

Mengubah

Tamatkan penginstitusian kanak-kanak

Kemajuan

Mengubah penjagaan kanak-kanak di Malaysia menjadi salah satu yang memupuk dan makmur kanak-kanak dan keluarga

Kerjasama

Membantu kerajaan dan pihak berkepentingan mengukuhkan perkhidmatan berasaskan keluarga dan komuniti.

Perubahan masyarakat

Tukar pandangan masyarakat terhadap anak yatim dan kehamilan yang tidak dirancang

Keselamatan

Mengurangkan dan menamatkan pembuangan bayi

Rakan Kongsi Kami

Yayasan Jonaron

Sunquick Malaysia

Yayasan Hong Leong

Yayasan Sime Darby

Yayasan Hasanah

Anugerah Kami

Borang Sumbangan

Terima kasih atas kebaikan anda. Sumbangan anda akan memastikan kesan positif terhadap kehidupan kanak-kanak dan orang muda di Malaysia.

Bagaimana anda ingin menderma?